illustration olika e-cigaretter

Uppkomsten av elektroniska cigaretter (e-cigaretter) eller vaping som ett alternativ till traditionell cigarettrökning har väckt ett stort intresse och debatt. Många människor vänder sig till vapes med tron att det kan vara ett mindre skadligt alternativ, medan andra förblir skeptiska till dess säkerhet. I den här artikeln kommer vi att vetenskapligt jämföra hälsoeffekterna av vaping och vanlig cigarettrökning, och belysa de potentiella riskerna och fördelarna med var och en.

Vapes och rökning:

Vejping: Vejping innebär att man andas in en aerosol som skapats genom att värma upp en vätska (som ofta innehåller nikotin) i en elektronisk enhet. Till skillnad från traditionella cigaretter innebär vejping inte förbränning av tobak, som producerar skadlig tjära och många giftiga kemikalier.

Rökning: Att röka cigaretter innebär förbränning av tobaksblad och frigör en komplex blandning av skadliga kemikalier, inklusive tjära, kolmonoxid och olika cancerframkallande ämnen. Det är väletablerat att rökning är en ledande orsak till sjukdomar och för tidig död som kan förebyggas.

Hälsoeffekter av rökning

Rökning är förknippat med en lång rad allvarliga hälsokonsekvenser.

Cancer: Rökning är den enskilt största orsaken till cancer som kan förebyggas över hela världen, inklusive cancer i lungor, svalg, mun, matstrupe och urinblåsa.

Luftvägssjukdomar: Rökning är en primär orsak till kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), emfysem och kronisk bronkit.

Hjärt- och kärlsjukdomar: Rökning ökar markant risken för hjärtsjukdomar, stroke och sjukdomar i blodkärlen.

Reproduktiva och fostereffekter: Rökning under graviditeten kan skada fostrets utveckling, vilket leder till låg födelsevikt, för tidig födsel och utvecklingsproblem.

Beroende: Nikotin i cigaretter är mycket beroendeframkallande, vilket gör det svårt för rökare att sluta.

Hälsoeffekter av vejping:

Även om vapes i allmänhet anses vara mindre skadligt1 än rökning2 på grund av frånvaron av tobaksförbränning, är det inte utan risker:

Lunghälsa: Det finns finns bevis för att vaping kan ha negativa effekter på lunghälsan, inklusive risken för lunginflammation och luftvägssymtom.

Kardiovaskulär hälsa: Vaping har förknippats med en ökad risk för hjärtproblem, även om omfattningen av denna risk fortfarande studeras. Ett exempel på en studie som studerade rökare som gått över till vapes hade förbättrade blodkärl redan efter en månad3.

Långtidseffekter: De långsiktiga hälsoeffekterna av vaping är ännu inte helt klarlagda, eftersom e-cigaretter bara har använts i stor utsträckning under en relativt kort period.

Jämförande analys

Cancerrisk: Rökning är otvetydigt kopplat till cancer, medan vaping tros utgöra en lägre cancerrisk på grund av frånvaron av tobaksförbränning.

Lunghälsa: Rökning är förknippat med allvarliga luftvägssjukdomar, medan vejping kan medföra lägre omedelbara risker, även om långtidseffekterna förblir osäkra.

Kardiovaskulär hälsa: Både vaping och rökning har förknippats med kardiovaskulära risker, men rökning medför en mer etablerad risk.

Beroende: Både vaping och rökning kan leda till nikotinberoende, men rökning anses generellt vara mer beroendeframkallande.

Slutsats:

Även om vaping kan innebära färre omedelbara hälsorisker jämfört med rökning på grund av frånvaron av tobaksförbränning, är det inte utan sina egna bekymmer, särskilt för lung- och kardiovaskulär hälsa. Det bästa sättet att bevara sin hälsa är att undvika både rökning och vaping helt och hållet. För individer som vill sluta röka bör evidensbaserade avvänjningsmetoder, såsom beteenderådgivning och godkända läkemedel, övervägas som alternativ.


  1. K. Farsalinos – Presentation on e-cigarettes, SRNT-E conference, September 2019 – YouTube ↩︎
  2. COPD smokers who switched to e-cigarettes: health outcomes at 5-year follow up – Ricardo Polosa, Jaymin B Morjaria, Umberto Prosperini, Barbara Busà, Alfio Pennisi, Mario Malerba, Marilena Maglia, Pasquale Caponnetto, 2020 (sagepub.com) ↩︎
  3. Cardiovascular Effects of Switching From Tobacco Cigarettes to Electronic Cigarettes | Journal of the American College of Cardiology (jacc.org) ↩︎

Similar Posts